Droomstart nieuwe schaatsbaan: ‘Inspanning wordt eindelijk beloond’

Een ijsvloer om je vingers bij af te likken en ruim vierduizend dolenthousiaste schaatsers. IJsvereniging de Hare beleeft in de afgelopen week een droomstart met de gloednieuwe baan op Sportpark Zuid. Waar de afgelopen jaren de schaatsbaan, op de oude locatie, amper benut werd, was de baan nu als eerste geopend in de regio. “Ik ben enorm trots op hetgeen wij bereikt hebben.”Haaksbergen was als vanouds aangewezen als decor voor de eerste marathon op natuurijs, op dezelfde avond opende de schaatsbaan in Aalten haar deuren.
Hoewel de week erg succesvol verliep, was de aanloop niet geheel vlekkeloos. Er werd een lek gevonden in het riool waardoor er snel veel water wegstroomde. “Gelukkig vroor het een aantal dagen erg hard waardoor het ijs snel groeide. Bij lichte vorst zou het water te snel weglopen en dan vriest het ijs niet dicht”, zegt Ruben Heideman, bestuurslid van IJsvereniging de Hare. De mooie schaatsweek is volgens Heideman een opsteker voor alle vrijwilligers. “Er wordt ieder jaar enorm veel tijd en energie in gestoken, nu wordt dat eindelijk beloond. Dit hadden we ook echt wel even nodig.”

Geen marathon
Wie denkt dat Aalten volgend jaar mee gaat strijden om de eerste marathon op natuurijs, heeft het mis. “De komende jaren willen we eerst zorgen dat alle kinderziektes eruit zijn. Daarnaast willen we de contributie laag houden. Om zo’n marathon te organiseren moet je aangesloten zijn bij de KNSB. Onze leden betalen op jaarbasis vijf euro, in Haaksbergen ligt de contributie boven de vijftig euro. De enige reden om zo’n marathon te organiseren is het generen van extra inkomsten. Naar verluidt levert de organisatie van een marathon zo’n vijfentwintig- tot dertigduizend euro op. Natuurlijk zouden we wel een officieuze marathon kunnen organiseren. Dan nodig je bijvoorbeeld Henk Angenent en Erik Hulzebosch uit. Dan heb je weer wat publiciteit.”

Verbeterpunten
Volgens Heideman, die zeer tevreden terugkijkt op afgelopen week, zijn er altijd verbeterpunten. “Er waren nog een paar vervelende incidenten, waaronder een pols- en heupbreuk. Hoewel je dit als organisatie amper kunt voorkomen, probeer je toch de veiligheid te waarborgen. We willen onder meer nog een hek plaatsen tussen de vierhonderd meter baan en de krabbelbaan. Daarnaast proberen we onze leden te wijzen op de ‘huisregels’ en over het algemeen gaat dat erg goed. Soms ontstaan er nog wat onderlinge irritaties tussen de snelle jongens en de andere schaatsers maar we zijn een vereniging voor iedereen je moet het met elkaar oplossen.”

Mooie dagen
De weersvoorspellingen voor de komende weken zijn niet heel gunstig voor de schaatsliefhebbers. “We hopen dat we nog een paar dagen open kunnen, zo niet, dan volgend jaar weer. Deze mooie dagen pakt in ieder geval niemand meer van ons af.”

Bron: Aalten Vooruit

Foto: Vanessa Wassink