Hardrock- en metalquiz in Huiskamer SETZ.

Hardrock- en metalquiz in Huiskamer SETZ.

Naar muziekfragmenten van tien seconden luisteren en de titel van het nummer en de uitvoerend artiesten raden. Elpeehoezen bekijken en aangeven wie de elpee gemaakt heeft en hoe deze heet.

En de eerste twee zinnen van een songtekst onder ogen krijgen en dan aangeven hoe de song heet en wie deze heeft uitgevoerd.

Het zijn onderdelen van de hardrock- en metalquiz die vrijdag 13 maart in Huiskamer Setz aan Plein Zuid in Aalten wordt gehouden. Het evenement wordt georganiseerd door Aad Bannink, Marcel Onnink en Peter Jansen, alle drie grote liefhebbers van hardrock en metal uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, dus van muziek van bands als Iron Maiden, Deep Purple, Marillion, Survivor en Metallica. ”

Wij kennen elkaar uit die tijd en vinden dezelfde muziek mooi”, aldus Bannink. ”Ik was wat jonger dan Peter en Aad, maar kwam veel bij hen thuis. En dan luisterden we altijd naar hardrock uit de jaren zeventig en tachtig, vonden we hartstikke mooi”, zo vult Onnink aan. Bannink weer: ”Ik word blij van dit soort muziek.

Het is een gevoel. Deze muziek is niet steriel. En luisteren naar hardrock was voor mij een manier om me af te zetten tegen de maatschappij en tegen school. Op de middelbare school begon de dag altijd met gebed. Ik vond dat niets. Tijdens mijn diploma-uitreiking droeg ik ook een T-shirt van de Amerikaanse hardrockband Dio.”

Dat het drietal nu een hardrock- en metalquiz, met de nadruk op de jaren zeventig en tachtig, organiseert, komt omdat dit soort quizzen zeer zeldzaam zijn en hun favoriete genre tijdens andere quizzen maar heel mondjesmaat aan bod komt. ”Ik doe wel eens mee aan pop- en pubquizzen en Aad heeft dat in het verleden regelmatig gedaan”, vertelt Onnink. ”Maar voor dat soort quizzen heb je een heel brede kennis nodig.

Er worden bijna nooit vragen over hardrock gesteld. Als dat al eens gebeurt, gaan die vragen vaak over Deep Purple. En er zijn vrijwel geen hardrockquizzen. Dan wordt ook alleen maar hedendaagse muziek gedraaid.

Daarom hebben we besloten een quiz te houden waarbij de nadruk op hardrock en metal uit de jaren zeventig en tachtig ligt.”

Het wordt vrijdag 13 maart volgens de drie organisatoren een informele bijeenkomst, die uiteraard een winnaar oplevert maar die vooral bedoeld is om samen naar muziek te luisteren en met oude bekenden bij te praten.

”Het wordt een gezellige avond met leeftijdsgenoten die dezelfde muziek mooi vinden, het gaat om de nostalgie en het samenzijn”, aldus Onnink. De vragen zullen dan ook niet al te moeilijk zijn. ”Bij een popquiz gaan ze heel diep op de materie in, moeten de deelnemers bijvoorbeeld heel veel jaartallen kennen.

Bij ons is dat niet zo, de vragen zijn ook heel breed omdat we alle drie een brede smaak hebben, van Bryan Adams tot Slayer”, aldus Bannink. ”Bij ons heerst meer de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen”, zo vult Jansen glimlachend aan.

De hardrock- en metalquiz duurt drie uur, inclusief pauzes. Tijdens de pauzes wordt muziek gedraaid en kunnen de deelnemers een praatje met elkaar maken. Bannink en Jansen fungeren als quizmasters, Jansen bedient de laptop en het beeldscherm. Ze worden geholpen door een aantal dames dat de formulieren uitdeelt en ophaalt.

Deelname kost 2,50 euro, inclusief het eerste drankje en een hapje. Omdat het evenement low-budget is, krijgen de winnaars geen grote of dure prijzen.

Tot dusver hebben zich, via Facebook, vijf teams van vier mensen opgegeven. De drie organisatoren hopen op zestig tot 75 aanmeldingen. ”Met zo’n aantal zijn we tevreden”, aldus Onnink.
Of het evenement een vervolg krijgt, is nog niet bekend. Bannink:

”Als er veel animo voor is, maken we er een jaarlijks of tweejaarlijks evenement van, inclusief wisselbokaal.” nieuws

Deelnemers kunnen zich aanmelden via Facebook en mail: hardrockquiz@hotmail.com.

📰Aalten Vooruit
📸 Bart Kraan
🚩 SETZ Huiskamer & Slijterij