Jongeren uit Dinxperlo bij jeugdbrandweer Suderwick.

Jongeren uit Dinxperlo bij jeugdbrandweer Suderwick.

Thijmen Dieker en Damon Tebeest uit Dinxperlo zijn lid van de jeugdbrandweer in Suderwick. Omdat zij de eerste Nederlandse deelnemers zijn, was er een officieel feestje.

Op het buitenterrein van de brandweerkazerne in het Duitse Suderwick zijn de slangen uitgerold. Thijmen Dieker (11) en Damien Tebeest (13) richten de waterstraal op een houten huisje met nepvlammen die omklappen als het water ze vol raakt. De jonge Dinxperloërs laten even zien wat zo zoal bij de jeugdbrandweer leren.

De twee jongens hebben zich aangesloten bij de jeugdbrandweer in Suderwick, het buurdorp van Dinxperlo. Thijmen is er sinds de zomervakantie bij. “Ik was altijd al een superfan van de brandweer. Het is avontuurlijk en spannend. Dus toen ben ik een keer gaan kijken met een vriendje.” Damon werd gevraagd toen hij met zijn vader, die bevelvoerder is van de brandweer in Dinxperlo, meeging met een oefening. “Ik vind het leuk”, zegt hij. “Bij ons heb je geen jeugdbrandweer. Wel in Groenlo, maar dat is wat ver weg. Daarom heb ik voor Suderwick gekozen.”

Dat de Duitsers blij zijn met de jonge Nederlandse deelnemers, bleek donderdagavond toen ze een warme begroeting kregen compleet met een persconferentie. Naast postcommandant van de brandweer Marco Heisterkamp waren ‘Leiter’ Thomas Deckers van de brandweer Bocholt, Kreisbrandmeister Stefan van Bömmel van de Kreis Borken, wethouder Thomas Waschki van Stadt Bocholt en Nederlandse en Duitse pers present bij het feestje. En uiteraard ook de Duitse jongeren van de jeugdbrandweer en hun begeleiders.

Heisterkamp vertelde dat de brandweer Bocholt volgend jaar 50 jaar bestaat. Sinds 2006 is er een jeugdbrandweer voor jongeren van 10 tot 18 jaar. De groep telt nu zestien deelnemers. “We hopen met de jeugdbrandweer jongeren te interesseren voor het brandweerwerk zodat ze zich later als vrijwilliger aansluiten bij de volwassenen brandweer.”
Wethouder Waschki toonde zich enthousiast over de jeugdbrandweer. “Ik ben blij dat ik hier zo veel jeugdleden zie.

Ik hoop dat jullie veel plezier hebben met jullie hobby.” Hij prees de twee Dinxperlose jongens. “Dinxperlo heeft geen jeugdbrandweer. Door jullie voor de jeugdbrandweer hier in Suderwick aan te melden, laten jullie je betrokkenheid zien. Je zit niet thuis achter de playstation maar zet je ook in voor iets anders. Dat is mooi.”
Waschki ziet de aanmelding van de Dinxperlose tieners ook als een mooi voorbeeld van de groeiende grensoverschrijdende samenwerking.

“In Bocholt zijn we steeds meer op contact en samenwerking gericht. We zeggen: ‘Wir leben Europa’. Dat proberen we waar te maken.” Hij benoemde de bijzondere situatie op de grens. “Suderwick en Dinxperlo zijn bijna één plaats. Ze zijn slechts door een straat van elkaar gescheiden. Daarom werken wij ook steeds meer samen met de gemeente Aalten.”
De jeugdbrandweer komt eens in de twee weken bij elkaar om te oefenen, de jongeren krijgen theorielessen en doen daarnaast veel andere gezellige activiteiten.

Op het officiële feestje kreeg het Dinxperlose duo een brandweerhelm én een Duits-Nederlands woordenboekje met brandweertermen. Want hoe staat het met de talenkennis van de jongens? Damon: “Ik kan het Duits wel goed volgen en ze kunnen mij ook verstaan.” Thijmen schudt zijn hoofd: “Ik versta het voor geen meter, maar doe mijn best om het te begrijpen.” Een van zijn begeleiders knikt. “Met handen en voeten komen we er ook wel.” Nieuws

📰 Aalten Vooruit
📃 Miriam Szalata
📸 Miriam Szalata