Koppelkerk Bredevoort heeft voortaan twee directeuren.

Koppelkerk Bredevoort heeft voortaan twee directeuren.

In september 2015 opende de Koppelkerk haar deuren en ontwikkelde het zich tot een vrijplaats voor kunst en cultuur. Zeventig vrijwilligers zorgden samen met directeur Sylvia Heijnen voor vele activiteiten. Veel Achterhoekers weten inmiddels dat je voor interessante tentoonstellingen, lezingen, workshops, discussieavonden, concerten en boekenmarkten naar de Koppelkerk in Bredevoort moet gaan. Vanaf 1 maart doet Sylvia Heijnen een stapje terug. Ze krijgt versterking van Linda van der Berg, die samen met haar de directie zal vormen.

“In al die vijf en een half jaar heb ik nooit een weekend vrij gehad”, zegt Sylvia Heijnen. “Ik was van vrijdagmorgen tot zondagavond laat aanwezig.” Gaandeweg constateerde ze dat dit toch wel zwaar was. Ze was weliswaar de vier andere dagen in Leiden, waar ze haar vrienden- en kenniskring heeft, maar in het weekend was ze nooit beschikbaar voor sociale contacten. “Ik wil graag meer tijd voor mijn eigen leven naast mijn werk.” Dat betekent dat ze nu om het weekend gaat werken.

De andere weekenden heeft Linda van der Berg de leiding. Ze denkt dat de Koppelkerk daardoor minder kwetsbaar wordt. “Alles rustte op mijn schouders. Ik ben nooit ziek geweest, maar als dat wel was gebeurd was er een probleem geweest.” Ze vindt het prettig dat ze nu de verantwoordelijkheid kan delen. “Het is een nieuwe fase. Het voelt gek. Alsof de baby voor het eerst naar de basisschool gaat.”

Over het waarborgen van de continuïteit van de Koppelkerk heeft Sylvia Heijnen nagedacht samen met het bestuur. Samen besloten ze een tweede directeur te zoeken. Er is geen advertentie geplaatst, maar er is wel een zorgvuldige procedure geweest. “We hebben gekeken in onze netwerken”, zegt Heijnen. “Ik kende Sylvia van bezoeken aan de Koppelkerk”, zegt Linda van der Berg, “en ben haar ook wel bij projecten waarbij ik was betrokken tegen gekomen.

Een tijd geleden vroeg ze me of ik een keer op de koffie wilde komen. Misschien heeft ze wel een project voor me, dacht ik. Maar toen kwam de vraag of ik interesse had om codirecteur te worden. Nou, die vraag zag ik niet aankomen.” Ook met anderen werden verkennende gesprekken gevoerd en dat leverde vijf kandidaten op. “Uiteindelijk bleven er twee over”, zegt Sylvia Heijnen. “Het was wel belangrijk om na te gaan wie het beste naast mij zou passen.

Daarom is er een assesment geweest voor mij en de twee kandidaten , waarbij sterke en zwakke kanten in kaart werden gebracht. Daaruit bleek dat Linda de geschikste was. Mijn uitnodiging aan Linda is puur intuïtief geweest. Ik kende haar nauwelijks, maar had na afloop van het gesprek al wel een goed gevoel.”

Linda van der Berg heeft geen achtergrond in de wereld van de kunst en cultuur, al is ze er wel als vrijwilliger in actief geweest. Ze is als projectleider verantwoordelijk geweest voor diverse projecten. Ze is haar werkzame leven begonnen als apothekersassistent en heeft in diverse ziekenhuizen in de Achterhoek gewerkt. Ze bleef naast haar werk cursussen en verdiepende opleidingen volgen en ging werken bij overheden.

Ze was vrijwilliger voor Alzerheimer Nederland en was verantwoordelijk voor de PR en communicatie in Gelderland. Ze was betrokken bij het Taalcafé in Groenlo, waardoor ze in aanraking kwam met alles wat in het sociaal domein speelt en politiek geïnteresseerd raakte. Uiteindelijk werd ze consultant voor een landelijke organisatie, waarvoor ze het hele land door moest. “Dat was fysiek niet te doen. Alle energie verdween uit me. Daarom ben ik in juli gestopt.

Ik besloot rust te nemen en eens rustig om me heen te kijken.” Ze raakte als enige niet-ondernemer betrokken bij Lokalen in Lichtenvoorde, waar lokale ondernemers hun creatieve denkkracht kunnen bundelen, uitwisselen en benutten. Van der Berg begon daar te schrijven aan een boek over het zelf gekozen levenseinde. “Ik wilde daarnaast graag een part time baan, al had ik niet de illusie er snel een te vinden.”

Totdat de Koppelkerk op haar pad kwam. Vanaf 1 maart gaat ze meedraaien en kennismaken met het werk en met iedereen. “Gaandeweg leren we elkaar dan beter kennen”, zegt Van der Berg, “En zal vanzelf blijken hoe we de taken het beste kunnen verdelen.” “We hebben er allebei erg veel zin in’, zegt Sylvia Heijnen tenslotte. Nieuws

📰 Aalten Vooruit
📃 Bernhard Harfsterkamp
📸 Bernhard Harfsterkamp