Lokalen in de race voor Gelderse Pauwenveer.

Lokalen in de race voor Gelderse Pauwenveer.

Groot feest bij Lokalen in Lichtenvoorde. Een week geleden ontving het collectief van creatieve ondernemers bericht dat het een van de drie genomineerden is voor de Gelderse Pauwenveer 2020, een initiatief van het Prins Bernard Cultuurfonds. De nominatie kwam als een volslagen verrassing, net als het telefoontje met het goede nieuws. “Ik wist wel wat het Prins Bernard Cultuurfonds was maar deze specifieke prijs, de Gelderse Pauwenveer, kende ik niet.”

Aan het woord is Rick Mellink, één van bestuursleden van Lokalen. “Supertof dat we genomineerd zijn, al weten we nog niet wie ons heeft voorgedragen. Naast Lokalen zijn ook een initiatief uit Arnhem en Nijmegen (respectievelijk Motel Spatie en Besiendershuis, red.) genomineerd die allebei al zo’n tien jaar bezig zijn. Geweldig dat we in de drieënhalf jaar van ons bestaan al zo’n zichtbaarheid hebben opgebouwd dat we bij de jury in beeld zijn gekomen.”

De Gelderse Pauwenveer wordt tweejaarlijks toegekend aan een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuur in Gelderland. Deze editie draait het om Social Design: welke organisatie heeft op de beste manier kunstenaars ingezet om een positieve impact te hebben op maatschappelijke vraagstukken. “Wat dat aangaat, hebben we ons al goed op de kaart gezet”, vult medebestuurslid Dyon Temming aan, “Met het invullen van deze lege school met ondernemers uit de creatieve sector zorgen we voor bedrijvigheid en levendigheid in de buurt. Zo gaan we krimp en leegstand tegen én creëren een hippe hotspot die internationaal kunstenaars en creatieve makers aantrekt met als bijvangst een steeds groter wordend netwerk van mensen die Lichtenvoorde weten te vinden en bij anderen promoten.”

Met de nominatie heeft Lokalen in ieder geval al een bedrag van 5.000 euro gewonnen. “Daarmee kunnen we ons nog meer inzetten voor projecten met een maatschappelijk doel en zo Oost Gelre nog meer op de kaart zetten. Wat we zouden doen als we de hoofdprijs van 25.000 euro zouden winnen? Daar durven we nu nog niet eens van te dromen! We zijn er al enorm trots op dat we genomineerd zijn, dat voelt toch wel als een stukje waardering voor wat we in de afgelopen jaren met alle (ex)deelnemers en samenwerkingspartners hier hebben neergezet. Met deze nominatie is het bestaansrecht van Lokalen onderschreven.”

Op maandag 30 november vindt in Ede de prijsuitreiking plaats. Nieuws Oostgelre

📰 Elna
📄 Annekée Cuppers
📷 Annekée Cuppers
🌏 www.lokalen.info