Meiberg en Magnoliaplein vieren 75 jaar bevrijding.

Meiberg en Magnoliaplein vieren 75 jaar bevrijding.

De Meiberg en het Magnoliaplein doen mee aan de viering van 75 jaar bevrijding gemeente Aalten. Buurtbewoners maken daartoe in groepen vijftig straatversieringen, een voor ieder huis in de twee buurten. Die worden op vrijdag 1 mei opgehangen. En op dinsdag 5 mei wordt vanaf 17.00 uur een barbecue voor alle geïnteresseerde buurtbewoners gehouden.

Het idee om als buurten mee te doen aan de viering van 75 jaar bevrijding Aalten ontstond tijdens de nieuwjaarsborrel, tevens jaarvergadering, van buurtvereniging Meiberg Hoog. ”Teams van bewoners hebben 25 jaar geleden, toen het vijftig jaar geleden was dat Aalten werd bevrijd, ook straatversieringen gemaakt”, vertelt Rianne Deunk, woordvoerster namens De Meiberg en het Magnoliaplein.

”Mensen die er toen al woonden, hebben ons foto’s laten zien van wat ze toen hebben gedaan. Die waren heel leuk. Toen hebben we besloten om De Meiberg laag te benaderen om het samen op te pikken. En omdat het Magnoliaplein beide delen van onze buurt verbindt en dus een centrale plek vormt, vonden we het leuk om ook de mensen die daar wonen erbij te betrekken.”

De initiatiefnemers presenteerden woensdag 12 februari tijdens een bijeenkomst met koffie en thee hun ideeën voor de viering van 75 jaar bevrijding Aalten aan zo’n vijftig bewoners van beide buurten. Die ontvingen de plannen voor het maken van de straatversieringen en en de barbecue heel enthousiast.

Voor het vervaardigen van de straatversieringen werd besloten om acht groepen te vormen, ieder met een eigen taak. ”De ene groep zaagt, de andere verft, je hebt palenzetters nodig en ga zo maar door”, vertelt Rianne Deunk. ”Iedereen kan meedoen, het maakt niet uit hoe jong of oud je bent. Er is een intekenlijst rondgegaan. De groepen zijn gevormd. Er zijn mallen vervaardigd en nu worden de borden gezaagd.”

Aanmelden kan nog
Buurtbewoners die de bijeenkomst van woensdag 12 februari hebben gemist, krijgen een verslag van wat er gebeurd en besloten is. Zij zijn nog welkom bij een van de acht groepen. ”Mensen die die woensdag niet zijn geweest, kunnen zich nog aanmelden.”

De werkzaamheden vinden plaats in de bedrijfshal van Louis Prinzen aan de Weverij in Aalten. ”Hij heeft zijn werkplaats ter beschikking gesteld en daar zijn we hem heel dankbaar voor. Onze mensen kunnen daar de hele dag terecht. Veel werkzaamheden vinden ’s avonds plaats, maar we hebben ook een aantal vutters. Zij gaan overdag aan de slag.”

Kinderen helpen ook
Ook aan de kinderen van de buurten is gedacht. ”Zij mogen helpen met versieren, het is leuk om zoiets met zijn allen te doen. Ook mensen die niet zo handig zijn, kunnen zich verdienstelijk maken. Bijvoorbeeld door thee en koffie te zetten.”

Het initiatief van de bewoners van De Meiberg en het Magnoliaplein wordt gewaardeerd door de organisatie van 75 jaar bevrijding Aalten en de gemeente. ”Zij vinden het hartstikke mooi dat we meedoen. We hopen dat andere straten en buurten ons voorbeeld volgen omdat deze activiteiten ons verbinden.” Nieuws

📰 Aalten Vooruit
📃 Bart Kraan
📸 PR