Nieuwe N18 tussen Enschede en Groenlo verkort reistijd met een kwartier

Lichtenvoorde – Enschede – De nieuwe N18 tussen Enschede en Groenlo is woensdagmiddag om 12.00 uur open gegaan voor het verkeer. Daarmee is na vele jaren van de werkzaamheden de nieuwe Twenteroute officieel in gebruik genomen.

Aan de 27 kilometer lange nieuwe N18, die de regio’s Twente en Achterhoek verbindt, is de afgelopen jaren door wegenbouwcombinatie Noaber18 met man en macht gebouwd. De weg is zelfs drie maanden eerder klaar dan gepland.

De eerste persoon die over de geopende weg rijdt.

 Tijdswinst

De eerste persoon die over de geopende weg rijdt. © Dolf Ruesink

Wie in Groenlo, Eibergen of Neede woont en in Enschede of Hengelo werkt, forenst vanaf nu merkbaar vlotter. De reistijd tussen Varsseveld en Enschede kan al gauw met 10 tot 15 minuten afnemen, is de verwachting. Dat komt door het ontbreken van verkeerslichten en een verhoging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur op het gedeelte tussen Groenlo en Enschede.

Kosten

De totale bouwkosten van het project N18 bedragen 320 miljoen euro. Het geld is bijeengebracht door de provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten en andere regionale overheden. Met de ingebruikneming van het nieuwe tracé zijn er even twee N18’s. De oude weg wordt echter snel afgewaardeerd tot stukken lokale verbindingsweg, waarop de snelheidslimiet wordt teruggebracht.

De nieuwe N18 moet meer winkelpubliek uit Achterhoek naar Enschede trekken. Enschede Promotie lanceert daarvoor deze week een speciale campagne