Vanaf vandaag mag er gestemd worden.

Vanaf vandaag mag er gestemd worden…

Zaterdag 14 december weten we of het ‘dorpshuis van het jaar 2019′ in IJzerlo staat.

Sinds deze zomer is ’t Dorpshuus uit IJzerlo in strijd met vijf andere dorpshuizen uit Gelderland. Het eind komt in zicht, maar om de prijs is ontvangst te kunnen nemen heeft ’t Dorpshuus hulp nodig.

Afgelopen voorjaar konden dorpshuizen uit Gelderland zich aanmelden voor ‘Dorpshuis van het jaar 2019′. De wedstrijd wordt georganiseerd vanuit de leefbaarheidsalliantie in samenwerking met provincie Gelderland en Omroep Gelderland. De genomineerde dorpshuizen komen dit jaar uit Renkum, Rietmolen, Arnhem, Lochem, Heerewaarden en IJzerlo.

“Er zijn drie manieren waarop de dorpshuizen punten kunnen verzamelen”, aldus Harry Eenink, uit het bestuur van Ons Aller Belang. Hij vervolgt: “Beheerders beoordelen elkaar, de jury geeft een beoordeling en daarnaast heeft het publiek een stem.” Tot nu toe zijn alleen de punten bekend van de beoordeling door de andere beheerders. ’t Dorpshuus in IJzerlo haalde daarbij de eerste plaats. “Wij kregen 21 van de 25 te behalen punten”, vertelt Anita Kraaijenbrink, beheerder van ’t Dorpshuus.

De dorpshuizen worden beoordeeld op verschillende onderdelen. Dit jaar zijn dat sport en bewegen, toegankelijkheid en uitstraling. “We hebben hier net de verbouwing achter de rug en de andere beheerders waren daarvan onder de indruk. Ze hadden een heel andere verwachting bij een dorpshuis in zo’n klein plaatsje”, vertelt Kraaijenbrink. “Het is veel eigentijdser en actueler dan wat zij verwacht hadden.”
’t Dorpshuus dat met twee betaalde krachten en meer dan vijftig vrijwilligers draaiend wordt gehouden is belangrijk voor IJzerlo. Frank Timmermans, ook uit het bestuur van Ons Aller Belang: “We zijn een echt trefpunt in de gemeenschap. ’t Dorpshuus verbindt de mensen in IJzerlo.” Eenink vult aan: “Er wordt hier veel gedaan. Er wordt hier onder andere gesport, gezongen, muziek gemaakt en ook het schieten huist hier.”

De jury die de dorpshuizen beoordeelt is al op bezoek geweest. De laatste kansen liggen bij het publiek. “Dat is ook meteen waar wij onze zwakte zien. We zijn het kleinste dorpshuis dat meedoet. In het kleinste plaatsje. We hopen dat inwoners uit Aalten en Dinxperlo onze achterban willen versterken. Het zou fantastisch zijn als ook zij willen gaan stemmen.” aldus Kraaijenbrink.
Er kan gestemd worden vanaf zondag 8 december 17:40 uur (na de uitzending van Omroep Gelderland) tot vrijdag 13 december 24:00 uur. Stemmen kan via https://www.dorpshuisvanhetjaar.nl/stem/.

De uitslagen van de jury en het publiek worden bekend gemaakt tijdens de finaledag op 14 december. “Daar gaan we met z’n allen in een bus naartoe. En ongeacht de uitslag hebben we een feestelijke afsluiting”, aldus Eenink.
De finaledag is op zondag 15 december op Omroep Gelderland te zien.Nieuws

📰 Aalten Vooruit
📃 Kristel te Bokkel
📸 Rianne Kruisselbrink
🌏 https://www.dorpshuisvanhetjaar.nl/stem/.