Zelhemmer geselecteerd voor Tour de France.

Zelhemmer geselecteerd voor Tour de France.

Joris Nieuwenhuis (24) uit Zelhem is door zijn wielerploeg Team Sunweb geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk, die op zaterdag 29 augustus van start gaat in Nice. Voor Nieuwenhuis – ook actief als veldrijder – wordt het zijn allereerste grote ronde. Hij maakt deel uit van de ploeg waarvan de Nederlandse sprinter Cees Bol de kopman is.

Aanvankelijk zou Nieuwenhuis dit seizoen in Spanje aan de start staan van de Vuelta. De coronacrisis schopte de wielerkalender echter flink in de war – alle wedstrijden zijn verplaatst naar het najaar – en dus moesten ook de wielerploegen nieuwe plannen maken. Dat Nieuwenhuis zich nu in Frankrijk mag melden, kwam voor hem als een totale verrassing.

De langste rittenkoersen die hij tot nu toe reed, duurden acht of negen dagen. Eind augustus staat de Zelhemmer aan de start voor een wedstrijd van drie weken. Desondanks is hij vol vertrouwen. “Het is een uitdaging, maar wel een prachtig mooie uitdaging”, klinkt het. “Ik weet dat er bij mij een goede motor in zit en ik denk dat ik het aankan.”

Nieuwenhuis hoopt vooral van waarde te kunnen zijn in de sprinttrein van Bol en denkt ook in de overgangsritten een rol te kunnen spelen. “Ik ben echt een allrounder”, vertelt de voormalig wereldkampioen veldrijden bij de beloften, die in Frankrijk in eerste instantie in dienst van de ploeg zal rijden. Toch zal hij een kans op eigen succes zeker niet laten liggen. “Als er een overgangsrit is en ik zit mee in een kopgroep, dan weet je nooit hoe het loopt.”

De voorbije weken bestonden voor de Zelhemse renner vooral uit heel veel trainen. “En op het moment gaat het echt heel goed”, vertelt hij. “Eigenlijk al best wel lang, alleen in het crossseizoen kwam het er niet helemaal uit. Ik maak stappen en dat ziet de ploeg ook. Daardoor hebben ze het vertrouwen gekregen om mij die kant op te sturen.”

Op 8 juli vertrekt hij voor drie weken trainingskamp naar Oostenrijk, waar hij vooral met zijn teamgenoten uit de Tourploeg zal optrekken. Daarna staan de Italiaanse eendagskoers Strade Bianche, de vierdaagse Czech Tour en de Belgische eendagskoers Dwars door het Hageland op zijn programma. “Die wedstrijden zijn met name bedoeld om weer aan het koersen te wennen”, aldus Nieuwenhuis, die voor het laatst in competitie was tijdens de Superprestige-veldrit in het Belgische Middelkerke op 15 februari.

Om gemotiveerd te blijven zocht Nieuwenhuis de afgelopen periode vooral het avontuur op. Hij trainde op plekken waar hij nog nooit eerder geweest was en zocht naar nieuwe klimmetjes. “Gisteren reed ik nog ergens bij Nieuwegein, op een dijk”, vertelt hij. “Er was helemaal niemand. Best mooi daar! Op die manier blijft het leuk en houd je jezelf ook fris.”

Hij staat te popelen om weer een rugnummer op te spelden en al helemaal straks eind augustus. “Ik heb genoeg rustig aan kunnen doen de afgelopen maanden, nu is het tijd om weer lekker aan te pakken”, stelt hij. “Ik kijk enorm uit naar de Tour. Ik merk nu al dat er heel veel aandacht voor is, ook vanuit de media. Dat zal alleen maar gekker worden.”

De Zelhemmer krijgt in Frankrijk geen gezelschap van ploeggenoten Wilco Kelderman en Sam Oomen. Zij rijden in oktober de Giro d’Italia. De Tourselectie van Team Sunweb bestaat naast Nieuwenhuis en Bol uit de Duitsers Nikias Arndt en Jasha Sütterlin, de Belg Tiesj Benoot, de Deen Søren Kragh Andersen, de Zwitser Marc Hirschi en de Ier Nicholas Roche. De Tour de France finisht op zondag 20 september in Parijs. Nieuws Achterhoek

📰 Aalten Vooruit
📄 Luuk Stam
📷 Luuk Stam